La història de El Trull comença amb en Josep Alenyà, fa uns dos-cents anys, quan feia anar les moles de pedra amb el cavall i premsava a mà.

Va continuar l’avi Tomàs i després el seu fill Josep, qui va instal·lar el sistema actual fa uns setanta anys aproximadament. Després, en Josep Alenyà Ros, besnét del fundador, va continuar amb el mateix sistema i ara el seu nebot Jordi Oliver ha fet El Trull nou al municipi de Corçà perquè El Trull històric habia quedat petit i poc funcional.

El nou Trull segueix amb el mateix sistema tradicional per obtenir l’oli, moles de pedra i premses però ara a mes hi hem incorporat la màquina de per treure la fulla, la màquina de netejar l’oliva amb vibrador. Les moles de pedra son mes grans i amb sistema de maxil·lació aconseguim una pasta d’oliva molt mes homogènia a l’hora d’escampar a els cabassos, abans només teníem una premsa i ara al nou trull en tenim nou, cadascuna amb el seu carro d’oli.

Un cop premsat va a la centrífuga, que el que fa es separar l’oli de l’aigua i mitjançant un sistema de decantació va a parar als nous dipòsits d’acer inoxidable per a la seva millor conservació. Dels dipòsits va directament a les envasadores, una la que omple les ampolles de vidre, llaunes i envasos de PET i una nova incorporació que es una omplidora d’envasat al buit, d’aquesta manera l’oli no s’oxida mai i segueix amb tots els seus ingredients intactes de la primera a l’última gota, a mes de que els envasos son reciclables totalment.

Amb el trull nou el que hem aconseguit es fer oli de la manera tradicional però al mateix temps amb un gran canvi amb l’esforç, tant per a els treballadors com per a els pagesos que porten les olives i complint amb tota la normativa sanitària obligatòria. Aquest nou projecte també s’ha de dir que ha sigut clau la implicació de la sisena generació, l’Albert i en Jordi Oliver que continuaran amb la mateixa manera tradicional de fer oli, per obtenir la màxima qualitat, com ha estat sempre norma de la casa.